Haminan Minijouset

Johtaja: Sirkku Mantere

Harjoitukset: Puistotalon salissa keskiviikkoisin klo 16.30-17.30


Haminan Minijouset on jousisoittimen alkeet osaaville oppilaille suunnattu alkeistason orkesteri. Minijousia on neljän vuoden ajan vetänyt viulun- ja alttoviulunsoiton opettaja Sirkku Mantere. Mukaan orkesteriin voi tulla heti, kun soittoasento on vakiintunut ja kun oppilas osaa soittaa soittimensa kaikilla kielillä ja kaikilla sormilla. Alkuun pääsee jo aivan jousisoitinten Taso 1-vaatimuksilla, eli vaikeampia sormiryhmittelyitä, kuten niin sanottuja matalia 1. sormia tai vastaavia ei ole välttämätöntä osata vielä. Opettaja tekee vuosittain ryhmälle sovitukset soitettavista kappaleista räätälöityinä soittajien osaamistasolle.

Tällä hetkellä Haminan Minijousissa soittaa 9 viulistia ja 1 sellisti, joiden iät sijoittuvat välille 7–12 vuotta. Ryhmä harjoittelee viikoittain joka keskiviikko klo 16.30–17.30 Haminan Puistotalon salissa. Harjoituksissa on rento ja iloinen ilmapiiri ja soittamisen lomassa myös lauletaan paljon sekä tehdään erilaisia rytmiikkaharjoituksia. Oppilaat ovat ryhmässä innostuneet myös erilaisista musiikillisista tietokilpailuista, joiden kautta soittajat ovat oppineet paljon esimerkiksi italiankielisiä musiikkitermejä.

Musiikkiopiston syys- ja kevätkaudella Minijouset valmistavat yleensä vähintään yhden oman konsertin ja esiintyvät musiikkiopiston Haminan toimipisteen päätöskonserteissa.

Haminan Minijouset ovat tehneet paljon yhteistyötä myös muiden haminalaisten musiikkiryhmien kanssa. Joka vuosi pyritään tekemään yhteistyöprojekti musiikkileikkikoulunopettaja Susanna Apo-Syrjäsen vetämän Kirviset-kuoron kanssa. Lukuvuonna 2017–2018 Minijouset olivat mukana Poitsilan koululla esitetyssä Leikkioopperassa, jonka oli säveltänyt Susanna Apo-Syrjänen. Jokavuotisiin yhteistyöprojekteihin on kuulunut viime aikoina myös esiintyminen Haminan Johanneksen kirkon Lucia-vesperissä 13.12., Lucian päivänä.

Sirkku Mantere on valmistunut musiikkipedagogiksi Tampereen konservatoriosta vuonna 1998, minkä jälkeen hän suoritti viulunsoiton jatkodiplomin Italian La Speziassa. Myöhemmin pedagogiset opinnot täydentyivät vielä Helsingissä Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja Haaga-Heliassa. Vuonna 2020 Sirkku valmistui Helsingin yliopistosta Filosofian maisteriksi musiikkitieteen oppiaineesta. Sirkku työskenteli viulistina Kymi Sinfoniettassa vuosina 2002–2018. Nykyisin hänen päätoimensa on soitonopetus – hän opettaa viulun- ja alttoviulunsoittoa Kotkan seudun ja Lappeenrannan musiikkiopistoissa. Opettamisen lisäksi lisäksi hän toimii myös edelleen muusikkona esiintyen paljon Etelä-Suomen alueella erilaisissa kokoonpanoissa.